Jak wielokrotnie wspominaliśmy na naszym blogu, kontener morski można przekształcić praktycznie we wszystko. Powierzchnie biurowe, mieszkania, magazyny, czy nawet baseny, ale także kontener gastronomiczny. Równie świetnym pomysłem, na który decyduje się coraz więcej przedsiębiorców, jest stworzenie restauracji z prawdziwego zdarzenia właśnie w kontenerze morskim!

kontener gastronomiczny

Kontenery gastronomiczne – wybór wielu przedsiębiorców

Przedsiębiorcy, właściciele dużych firm, a coraz częściej również i startupowcy decydują się na wybór kontenerów morskich jako miejsca, w którym mają zamiar otworzyć swoją restaurację. Istnieje kilka czynników napędzających tę rosnącą niszę rynkową, jaką są kontenery gastronomiczne. Niektórzy kierują się oszczędnością oraz pobudkami ekologicznymi. Innych natomiast pociąga innowacja. Jeszcze innych robienie czegoś innego, aby stworzyć wyjątkowe, niepowtarzalne miejsce, które przyciągnie rzeszę smakoszy.

kontener gastronomiczny

Kontenery gastronomiczne cieszą się coraz większą popularnością w naszym kraju jak i na całym świecie. Od małych restauracji fastfoodowych, gdzie na barowym krześle zjemy pysznego burgera, aż po wykwintne, klimatyzowane restauracje skonstruowane z kilku lub kilkunastu kontenerów.

Kontener gastronomiczny ma wiele zalet. Przede wszystkim – oszczędność. Kontener gastronomiczny jest znacznie tańszy w zakupie lub wynajmie oraz utrzymaniu niż tradycyjny lokal. Zwłaszcza jeżeli chcemy prowadzić swoją działalność w trakcie sezonu letniego.

Mobilność to również ogromna zaleta, dzięki której będziemy mogli na przykład przetestować rynek w różnych miejscach — umieścić swoją restaurację fast food zaraz obok pola namiotowego na festiwalu, uczestniczyć w wydarzeniach kulinarnych przygotowując najwykwintniejsze dania kuchni świata, czy serwować gofry i lody na plaży.

Kolejna bardzo istotna zaleta kontenera gastronomicznego to uniwersalność oraz wszechstronność. Jeżeli zaprojektujemy go zgodnie z naszymi wymaganiami i wyposażymy jego wnętrze, możemy tak naprawdę zacząć szybko rozkręcać swój gastronomiczny biznes.

Kontener gastronomiczny pozwolenie

W naszym kraju przede wszystkim nie można otworzyć lokalu bez odbioru sanepidu. To kluczowa zasada w przypadku otwierania biznesu gastronomicznego. Natomiast jeżeli chodzi o wszystkie inne kwestie, to wygląda to tak samo jak np. w przypadku domu z kontenerów morskich, czyli nie jest wymagane żadne pozwolenie na budowę. Musimy tylko zapewnić sobie odpowiedni plac, na którym umieścimy naszą przenośną restaurację.

Ile kosztuje kontener gastronomiczny?

Jeżeli zdecydujemy się na otwarcie swojego biznesu w oparciu o kontener gastronomiczny z wyposażeniem, musimy się liczyć z kosztami rzędu kilkudziesięciu tysięcy złotych. Przede wszystkim należy pamiętać o tym, że na wyposażeniu ani na samym kontenerze nie warto oszczędzać. Nie chodzi tu tylko o rygorystyczne kontrole sanepidu. Należy mieć na uwadze, że to właśnie tam będziemy przygotowywać jedzenie dla swoich przyszłych klientów, przez co musimy zapewnić jak najlepsze warunki pracy.

Kontener gastronomiczny wynajem czy kupno?

Aby odpowiedzieć sobie na to pytanie, musimy przede wszystkim zastanowić się jakiego rodzaju działalność chcemy prowadzić – całoroczną czy też sezonową. Wiele przedsiębiorców decyduje się na wynajem kontenera gastronomicznego na przykład ze względu na chęć zarobku. W sezonie letnim prowadzą w kontenerze lodziarnię lub kawiarnię w miejskim rynku. Dzięki temu minimalizują koszty związane z kupnem kontenera, konserwacją oraz transportem, który będzie konieczny po zakończeniu się sezonu letniego. Jeżeli natomiast nastawiamy się na całoroczne, wieloletnie prowadzenie naszego punktu gastronomicznego to znacznie lepszym pomysłem będzie kupno kontenera.