Jak wielokrotnie wspominaliśmy na naszym blogu, kontener morski można przekształcić praktycznie we wszystko. Powierzchnie biurowe, mieszkania, magazyny, czy nawet baseny, ale także kontener gastronomiczny. Równie świetnym pomysłem, na który decyduje się coraz więcej przedsiębiorców, jest stworzenie restauracji z prawdziwego zdarzenia właśnie w kontenerze morskim!
Kontenery gastronomiczne – wybór wielu przedsiębiorców
Przedsiębiorcy, właściciele dużych firm, a coraz częściej również i startupowcy decydują się na wybór kontenerów morskich jako miejsca, w którym mają zamiar otworzyć swoją restaurację. Istnieje kilka czynników napędzających tę rosnącą niszę rynkową, jaką są kontenery gastronomiczne. Niektórzy kierują się oszczędnością oraz pobudkami ekologicznymi. Innych natomiast pociąga innowacja. Jeszcze innych robienie czegoś innego, aby stworzyć wyjątkowe, niepowtarzalne miejsce, które przyciągnie rzeszę smakoszy.
Kontenery gastronomiczne cieszą się coraz większą popularnością w naszym kraju jak i na całym świecie. Od małych restauracji fastfoodowych, gdzie na barowym krześle zjemy pysznego burgera, aż po wykwintne, klimatyzowane restauracje skonstruowane z kilku lub kilkunastu kontenerów.
Kontener gastronomiczny ma wiele zalet. Przede wszystkim – oszczędność. Kontener gastronomiczny jest znacznie tańszy w zakupie lub wynajmie oraz utrzymaniu niż tradycyjny lokal. Zwłaszcza jeżeli chcemy prowadzić swoją działalność w trakcie sezonu letniego.
Mobilność to również ogromna zaleta, dzięki której będziemy mogli na przykład przetestować rynek w różnych miejscach — umieścić swoją restaurację fast food zaraz obok pola namiotowego na festiwalu, uczestniczyć w wydarzeniach kulinarnych przygotowując najwykwintniejsze dania kuchni świata, czy serwować gofry i lody na plaży.
Kolejna bardzo istotna zaleta kontenera gastronomicznego to uniwersalność oraz wszechstronność. Jeżeli zaprojektujemy go zgodnie z naszymi wymaganiami i wyposażymy jego wnętrze, możemy tak naprawdę zacząć szybko rozkręcać swój gastronomiczny biznes.
Kontener gastronomiczny pozwolenie
W naszym kraju przede wszystkim nie można otworzyć lokalu bez odbioru sanepidu. To kluczowa zasada w przypadku otwierania biznesu gastronomicznego. Natomiast jeżeli chodzi o wszystkie inne kwestie, to wygląda to tak samo jak np. w przypadku domu z kontenerów morskich, czyli nie jest wymagane żadne pozwolenie na budowę. Musimy tylko zapewnić sobie odpowiedni plac, na którym umieścimy naszą przenośną restaurację.
Ile kosztuje kontener gastronomiczny?
Jeżeli zdecydujemy się na otwarcie swojego biznesu w oparciu o kontener gastronomiczny z wyposażeniem, musimy się liczyć z kosztami rzędu kilkudziesięciu tysięcy złotych. Przede wszystkim należy pamiętać o tym, że na wyposażeniu ani na samym kontenerze nie warto oszczędzać. Nie chodzi tu tylko o rygorystyczne kontrole sanepidu. Należy mieć na uwadze, że to właśnie tam będziemy przygotowywać jedzenie dla swoich przyszłych klientów, przez co musimy zapewnić jak najlepsze warunki pracy.
Kontener gastronomiczny wynajem czy kupno?
Aby odpowiedzieć sobie na to pytanie, musimy przede wszystkim zastanowić się jakiego rodzaju działalność chcemy prowadzić – całoroczną czy też sezonową. Wiele przedsiębiorców decyduje się na wynajem kontenera gastronomicznego na przykład ze względu na chęć zarobku. W sezonie letnim prowadzą w kontenerze lodziarnię lub kawiarnię w miejskim rynku. Dzięki temu minimalizują koszty związane z kupnem kontenera, konserwacją oraz transportem, który będzie konieczny po zakończeniu się sezonu letniego. Jeżeli natomiast nastawiamy się na całoroczne, wieloletnie prowadzenie naszego punktu gastronomicznego to znacznie lepszym pomysłem będzie kupno kontenera.
Restauracja z kontenerów – czy to się opłaca?
Jak wspominaliśmy wcześniej, kontenery morskie okazały się strzałem w dziesiątkę jako miejsce, w którym możemy stworzyć swoją wymarzoną restaurację, „budę” ze street-foodem czy klimatyczną kawiarnię. Dowodem na to są setki takich obiektów na całym świecie oraz coraz więcej miejsc w takim stylu w Polsce. Lokal gastronomiczny z kontenerów morskich to nie tylko możliwość realizacji niepowtarzalnego stylu. To także odzwierciedlenie czyjejś wizji oraz klimatu, jaki chcemy nadać temu miejscu. To również ogromna oszczędność względem budowy, kupna lub wynajmu tradycyjnego lokalu. Brak kapitału na tak duże przedsięwzięcie często nie daje nam szans na rozkręcenie własnego biznesu. Warto również podkreślić, że wielu przedsiębiorców w ostatnim czasie bierze pod uwagę swój wpływ na środowisko, dlatego warto postawić na używane kontenery morskie. Klienci z pewnością docenią fakt, że zależy nam na ochronie naszej planety.
Restauracja z kontenerów morskich to fantastyczny pomysł na biznes, który każdy przyszły przedsiębiorca w zakresie gastronomii powinien rozważyć. Korzyści znacznie przewyższają ryzyko, pozwalając na prowadzenie restauracji, która nie ustępuje tradycyjnym lokalom, jest równie, albo nawet i bardziej opłacalna, intrygująca i może stanowić ulubione miejsce spotkań wielu ludzi.
Kontener gastronomiczny z tarasem
Nic nie wpływa tak dobrze na biznes jak przemyślane rozwiązania, które mają praktyczne zastosowanie. Jednym z takich pomysłów jest wyposażenie naszego kontenera gastronomicznego w taras. Taki taras nie tylko zwróci uwagę i uatrakcyjni na nasz lokal, ale również stworzy dodatkowe miejsca dla naszych klientów, zwłaszcza podczas letniej pory. Przecież każdy w restauracji chciałby mieć miejsce. Kontener gastronomiczny z tarasem to przede wszystkim odpowiednie wykorzystanie przestrzeni, którą mamy przed swoim lokalem lub na dachu naszego kontenera! Macie w planach prowadzenie gastronomii w kontenerze lub jesteście już właścicielami takiego lokalu? Naprawdę warto pochylić się nad tą kwestią!
Author
Właściciel firmy w Seabox. Z branżą kontenerów morskich związany od 2015 roku. Prywatnie interesuje się muzyką oraz sportem.